Derin Nefes Almanın Sağlığa 11 İnanılmaz Faydası

Derin Nefes Almanın Sağlığa 11 İnanılmaz Faydası

İnsan hayatı nefes alma sürecine dayanır. Nefes almak, yaşamın bağlı olduğu temel yaşam sürecidir. Nefes alırken havayı soluruz ve bu vücutta dolaşır, bu nedenle nasıl nefes aldığımız ve verdiğimiz önemlidir.
Nefes almak ciddiye alınırsa ve son derece dikkatli ve bilinçli yapılırsa vücuda fayda sağlayabilir ve günlük yaşam ve süreçlerin verimliliğini artırabilir.

Nefes almak vücut için başlı başına bir egzersizdir. Nasıl nefes aldığımıza daha fazla dikkat ederek hayatımızı iyileştirmek mümkün!

Derin nefes almanın faydaları nelerdir?

Derin nefes almak fevkalade faydalıdır. Sonuçta, vücudumuz kısmen oksijenle beslenir. Derin nefeslerle vücudunuza daha fazla oksijen verebildiğinizde, doğal olarak vücudunuzun daha sağlıklı ve zinde olmasına yardımcı olursunuz.
Daha fazla oksijen genellikle daha sağlıklı kan ve artan odaklanma yeteneği ile sonuçlanır. Bu nedenle, uzun ve derin nefes almanın faydaları hem fiziksel hem de zihinsel olma eğilimindedir.

Nefes almanın doğru yolu

Nefes egzersizlerini düşünmeden önce, doğru nefes alma yöntemini öğrenmeliyiz. Solunum bağımsız bir süreç değildir.
İlk olarak, duruşunuzu değerlendirmek önemlidir. Nefes almak için uygun alana izin vermeyen kambur yerine düz bir oturma duruşuna sahip olmak gerekir. Düz duruş, havanın herhangi bir kısıtlama olmaksızın sisteme girmesine, dolaşımına ve dışarı çıkmasına izin verecektir.

Nefes almaya o kadar çok dikkat edilir ki, nefes vermeye neredeyse hiç dikkat edilmez. Maksimum insan, akciğerlerde karbondioksit bırakarak tamamen nefes vermez. Akciğerlerinizi işlerinde daha verimli hale getirecek olan tüm havayı sistemden dışarı atmaya çalışın.

Nefes egzersizlerinin faydaları nelerdir?

• bağışıklığı geliştirir

Nefes egzersizleri vücuttaki oksijen miktarını artırarak, karbondioksit ile toksinlerin salınımını arttırır. Hücrelerde ve dokularda artan oksijen, onları daha sağlıklı hale getirir ve daha iyi performans göstermelerine yardımcı olur. Daha sağlıklı ve düzgün işleyen organlar vücudun bağışıklık sistemini de geliştirir. Oksijenle dolu temiz kan, bulaşıcı bakteri ve virüslere karşı daha iyi savaşır. İyileştirilmiş nefes ayrıca vücuttaki vitamin ve minerallerin daha iyi emilmesine yardımcı olacaktır.

• Kaygıyı azaltır

Stres söz konusu olduğunda, dikkatli nefes alma uygulamaları kan basıncını düşürmek ve oksijen için akciğer kapasitemizi artırmak harika bir araçtır.
Derin nefes alma, kalp atış hızını normale getirmeye ve oksijen seviyelerini artırmaya yardımcı olur. Bu, beyne gevşemesi için sinyal verilmesine yardımcı olur. Düzenli derin nefes alma, vücutta endorfin salgılayan hormonların dengelenmesine yardımcı olacaktır.

• Uyku kalitesini artırır

Havanın tamamen solunmasını gerektiren derin bir nefes egzersizi daha iyi uyku sağlar. Nefes almak vücudu detoksifiye eder ve sakinleşmek için sinyaller verir. Yatmadan önce derin bir nefes alma egzersizi, uykusuzluk çeken insanlara bile yardımcı olabilir.

• Vücudun toksisitesini azaltır

Stres, yeme alışkanlıkları ve sığ nefes verme vücudu asidik hale getirir ve derin nefes alma ile tüm toksinler serbest bırakılır ve vücudu alkali hale getirir. Vücudu detoksifiye eder. Derin nefes alma ayrıca vücudun etrafındaki lenfleri serbest bırakmaya yardımcı olur ve vücuttaki gerginliği giderir.

• Sindirim sistemini iyileştirir

Derin nefes alma, sindirim organındaki oksijeni artırır ve mide-bağırsak sorunları, kabızlık, hazımsızlık vb. sorunların giderilmesinde daha iyi performans gösterir. Doğru sindirim, vücudu enerjik ve sağlıklı tutar.

• Kalp damar sağlığına iyi gelir

Nefes egzersizleri, kardiyovasküler kasları güçlendirmeye ve kan basıncını iyileştirmeye yardımcı olacaktır. Düzenli derin nefes alma da felç olasılığını azaltır. Derin nefes alma vagus sinirini uyarır ve bu da ‘savaş ya da kaç’ tepkisini azaltır.

• Konsantrasyon ve bilişsel özellikleri geliştirir

Derin nefes almanın en dikkate değer faydalarından biri, daha iyi odaklanmadır.
Düzenli nefes egzersizleri odaklanmayı ve konsantrasyonu iyileştirebilir. Ayrıca hafıza ve bilişsel özellikleri ve beyin işleyişini geliştirir. Derin nefes egzersizlerinden sonra daha kolay ve net bir şekilde odaklanabilirsiniz. Bir dahaki sefere bunalmış ve dağınık hissetmeye başladığınızda, birkaç derin nefes almayı deneyin.

 

• Sağlıklı ve parlak bir cilt sağlar.

Nefes egzersizleri, cilde sağlıklı ve iç ışıltı veren hücrelerdeki oksijen konsantrasyonunu arttırır. Cildinizin sağlıklı olmasını sağlar. Nefes egzersizleri yağ yakar ve daha az stres ve temiz cilt ile sonuçlanan hormonların dengelenmesine yardımcı olur.

• Vücudu ve eklemleri güçlü yapar

Nefes egzersizleri hücrelerdeki oksijen seviyesini arttırır ve eklemleri iyi bir şekilde etkiler. Eklemleri ve kasları güçlü kılar. Fiziksel egzersizin gerginliğini ve kasları yıpratma şansını azaltmaya yardımcı olur. Vücudun yoğun fiziksel hareketlerle başa çıkma yeteneği artar.

• Akciğerleri güçlendirir


Yaşam tarzı alışkanlıkları akciğerleri büyük ölçüde etkiler. Nefes egzersizi, akciğerlerde ve diyaframda hava birikimini artırmaya yardımcı olur. Akciğer elastikiyetini artırarak daha fazla nefes alma alanı sağlar.

• Hafif kilo kaybı sağlar

Stresin kilo alımına büyük katkıda bulunduğunu biliyorsunuz. Hareketsiz bir yaşam tarzına ek olarak, yüksek stresli kariyerler ve sorumluluklar, kalbinize ve kilonuza ciddi zararlar verebilir.
Vücudunuzun stres zamanlarında saldığı birincil kimyasallardan biri kortizoldür. Bu hormon küçük, ara sıra dozlarda faydalı olsa da, uzun süreler boyunca sürekli olarak salındığında yıkıcı olabilir. Kortizol, vücudunuzun yağları tutmasına neden olarak önemli kilo alımına sebep olabilir. Ancak düzenli olarak derin nefes egzersizleri ile stresi bırakabilen kişiler hafif kilo kaybı yaşayabilirler.

Su İçmenin Faydaları Nelerdir?

4 thoughts on “Derin Nefes Almanın Sağlığa 11 İnanılmaz Faydası

Bir Cevap Yazın