Hıdırellez nedir? Nasıl dilek dilenir, neler yapılır?

Hıdırellez nedir? Nasıl dilek dilenir, neler yapılır?

Hıdırellez nedir?

Her yıl 6 Mayıs’ta tüm Türkiye’de çeşitli etkinliklerle geleneksel bayram olarak ve baharın müjdecisi olarak kutlanan Hıdırellez mevsimlik bayramlardan biridir.

Darda kalanlara yardım ettiğine inanılan önemli bir manevi şahsiyet olan Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas peygamberin yeryüzünde buluştuğu gün olarak kutlanan Hıdırellez,  asırlarca nesilden nesile aktarılmıştır.

Yaygın inanışa göre Hızır ile İlyas peygamber yılda sadece bir kez buluşurlar. Hızır’ın karada olanlara yardım ve rehberlik ettiği ve bolluk getirdiğine inanılırken, İlyas peygamberin denizlerin koruyucusu olduğuna inanılır. Bereketi simgeledikleri için bastıkları her şeyin yeşillendiğine, dokundukları her şeyin meyve verdiğine ve iyileştiğine inanılır.

Hıdırellez İnançları

• Hızır zorda kalanların yardımına koşar ve insanların isteklerini yerine getirir.
• İyi niyetli, iyiliksever insanlara her zaman yardım eder.
• Durduğu yere bolluk ve zenginlik getirir.
• Dertlilere çare, hastalara deva getirir.
• Bitkilerin büyümesine, hayvanların üremesine ve insanların güçlenmesine yardımcı olur.
• İnsanların servetini iyileştirmeye yardımcı olur.
• O, iyi alâmetlerin ve iyi talihin sembolüdür.
• Tanrı’nın verdiği mucizeleri yaratma gücüne sahiptir.

Hıdırellez nasıl kutlanır

Kutlamalar genellikle insanların doğa ile bütünleşebilecekleri, suya yakın yeşil, ağaçlık alanlarda yapılır.

Kutlamalar sırasında kurban kesilir. Sofralar kurulur,güreş düzenlenir, mendil kapma, ip atlama, salıncak gibi çeşitli oyunlar oynanır. Kır gezisi yapılır, at yarışları yapılır. Maniler söylenir, salıncakta sallanılır. Çeşitli yarışlar düzenlenir. Elma, yoğurt yeme, kaşıkla yumurta taşıma yarışları yapılır. Kesilen kurbanlar fakirlere dağıtılır. Dargınlar barıştırılır ayrıca Hıdrellez kutlamaları sırasında Türk mutfak kültürünün zenginlikleri de sergilenmektedir.

Hıdırellez arifesinde ateşin üzerinden atlamak, hastalıklara ve nazara çare olduğuna inanılır. Günahların bağışlanması için de bir fırsat sunuyor. 

Hıdırellez dileği nasıl dilenir

Hıdırellez Günü’nden önce, insanlar Hızır’ın kirli evleri ziyaret etmeyeceğini düşündükleri için evlerini temizler. Yeni giysiler ve ayakkabılar satın alır.
Anadolu’nun bazı yörelerinde dua ve dileklerin gerçekleşmesi için sadaka vermek, oruç tutmak ve hayvanları kurban etmek gelenektir.

Hızır’ın ziyaret ettiği yerlere bereket getireceği inancıyla Hıdrellez gecesinde çeşitli uygulamalar yapılır. Yemek kapları, kiler ve cüzdanlar açık bırakılır. Ev, bağ veya bahçe isteyenler, istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın bu şeyleri elde etmelerine yardımcı olacağına inanırlar. Dilekler, dualar ve para da kağıda yazılır ve bir gül ağacına bağlanır. Bazen renkli bez parçaları kullanılır. Yıl boyunca dileklerin gerçekleşmesi beklenir.

Ritüel Nedir? Dolunay Ritüeli Nedir, Nasıl Yapılır?

Hıdırellez Ritüeli

5 Mayıs gecesi tüm bakliyatların, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır.
5 Mayıs gecesi cüzdanlarınızı açık bırakın. Bolluk ve bereket için imgelemeler yapın.

Hıdırellez günü erkenden kalkıp kapılarınızı açın ki eve bereket dolsun.

Herhangi bir ritüele başlamadan önce mutlaka duş alın. Duşunuzu alırken Hıdırellez Enerjisi ile arınmaya, korunmaya ve şifalanmaya niyet edin.

Bu tarihlerde Hıdırellez niyet çalışmasına başlarken, giysilerinizde, kırmızı veya yeşil tonlarını tercih edin. Hıdırellez enerjisini yayılsın.

Ev, araba, iş, aşk isteyenler, dileğiniz her ne ise Hıdırellez gecesi gül ağacının altına istediklerinizin küçük bir resmini çizin. Aynı zamanda beyaz bir kağıda dileklerinizi yazın, bozuk para ile birlikte bir kese içine koyun ve kırmızı kurdele ya da renkli kumaş parçası ile gül ağacının dalına bağlayın. Asılan dilek 6 Mayıs sabah erkenden geri alınmalıdır.

Bozuk para bereket getirmesi için cüzdana koyulur ve saklanır. Dilek kağıdınızı ise saklayın. Dilekleriniz gerçekleştiğinde bu kağıdı akan bir suya atın.

Yemekler pişirin, güzel sofralar kurun. Yakınlarınızla da paylaşarak şükredin.

Bir Cevap Yazın