Kadınlarda idrar kaçırma
Kadınlarda idrar kaçırma

İdrar kaçırma idrarın kazara sızmasıdır. Mesane ve üretral dokuları zayıflatabilecek östrojen eksikliğinden dolayı menopozdan sonra daha yaygın olmasına rağmen, yaşamlarının bir noktasında her 3 kadından 1’ini etkiler. Obezite, mesane üzerindeki artan basınç nedeniyle riski artırır. İdrar yolu enfeksiyonları geçici idrar kaçırmalara neden olabilir. İki tip inkontinans vardır:
Stres inkontinansı öksürme, gülme, egzersiz ve hapşırma sırasında ortaya çıkar. Mesaneden dışarıya giden üretra, karın içindeki artan basınca yanıt olarak kapalı kalamaz ve idrar sızıntısına neden olur. Bu, kadınlarda en sık görülen inkontinans tipidir ve kilo kaybı ve pelvik taban kaslarının egzersiziyle iyileştirilir. Bu işe yaramazsa, pelvik taban fizyoterapistinden uzman yardım semptomları iyileştirebilir. Bazı kadınlar mesaneyi çevreleyen pelvik taban kaslarını güçlendirmek için ameliyat gerektirmektedir; kadınlarda stres inkontinansı için en yaygın prosedür transvajinal banttır (TVT).
Acil idrar kaçırma; ani idrara çıkma dürtüsü olduğunda, genellikle kişinin zamanında tuvalete ulaşamayacağı anlamına gelir. Aşırı aktif mesane duvarı kasından (detrusor kası) kaynaklanır. Bu durum detrusor aşırı aktivitesi veya aşırı aktif mesane olarak da bilinir. Menopozdan sonra daha yaygındır ve nedeni bilinmemektedir. Sık idrar yolu enfeksiyonları mesaneyi tahriş edebilir ve semptomları daha da kötüleştirebilir.
Herhangi bir idrar sızıntısını emmek için kullanılabilecek çeşitli gizli pedler vardır. Hijyenik pedlere çok benzerler.
Tedavi, egzersiz ve diyet, mesane eğitimi ve mesane kasını sakinleştirmek için ilaç gibi yaşam tarzı değişikliklerini içerir. Tüm bu önlemler yardımcı olmazsa, cerrahi prosedürler önerilebilir.
Eğer acı çekiyorsanız ve hayatınızı olumsuz etkiliyorsa, lütfen seçeneklerinizi tartışmak için doktorunuza gidin.
- Sakız Çiğnemeyi Bırakmak İçin Ciddi Sebepler - 18 Mayıs 2020
- Kadın neden cinsellikten soğur? - 14 Mayıs 2020
- Gece geç saatlere kadar oturmak cinsel isteği azaltıyor mu? - 14 Mayıs 2020